İçeriğe geç

Bilimde Etik Dışı Davranış Türleri Nelerdir

Bilimsel etik dışı davranış türleri nelerdir?

Bilimsel araştırmalarda intihal, sahtecilik, tahrifat, yayın çoğaltma ve dilimleme gibi etik dışı davranışlar yalnızca yayın sonucu ortaya çıkmaktadır.

Etik dışı davranışlar nelerdir örnek?

Ahlak dışı davranış, sahte ve yanıltıcı belge düzenleme, zimmete para geçirme, hakaret ve küfür, cinsel taciz, zorbalık ve sindirme, yaralama, kötü alışkanlıklar, devlet veya şirket sırlarının ifşa edilmesi

Bilimsel araştırmalarda etik ihlalleri nelerdir?

Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Rehberi’nde sıralanan etik ihlalleri; intihal, tahrifat, çarpıtma, yeniden yayınlama, dilimleme ve dürüst olmayan yazarlık olarak tanımlanmaktadır.

Bilimde etik olmayan nedir?

Bilimsel bir araştırmanın planlanmasından raporlanmasına ve nihai olarak yayınlanmasına kadar olan süreçte uyulması gereken etik kodlara atıfta bulunur. Bu etik kodlara uyulmaması, bilimsel araştırma sürecinde etik olmayan davranış olarak adlandırılır.

Bilimsel etik ilkeleri nelerdir?

Bilim Akademisi’nin liyakat, özgürlük ve dürüstlük olmak üzere üç ilkesi bilimsel etiğin temellerini oluşturur. Bilimin bu üç ilke çerçevesinde yürütülmesi gerektiğine inanıyor ve bu konuda hem öğrencileri hem de araştırmacıları bilgilendirmeyi ve yönlendirmeyi amaçlıyoruz.

Etik dışı davranışlara neden olan faktörler nelerdir?

Ancak her bir faktörün; diğer faktörlerle bir araya geldiğinde çok farklı ve çeşitli etik dışı davranışlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Örgütlerde bireylerden kaynaklanan etik dışı davranışlar esas olarak; demografik, kişisel, kültürel ve sosyal faktörler dikkate alınabilir.

Etik türleri nelerdir?

Etik türleri literatürde temel olarak üç kategoriye ayrılmaktadır: metaetik, normatif etik ve uygulamalı etik.

Etik dışı uygulamalar nelerdir?

Etik olmayan davranış, bireyler, gruplar veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, doğru ve uygun gördüğü etik kuralları ve ilkeleri terk edip bu kurallara ve ilkelere aykırı hareket etmesiyle ortaya çıkar. Bu bağlamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik olmayan davranışa örnek olarak gösterilebilir.

Eğitimde etik dışı davranışlar nelerdir?

Araştırma sonuçlarına göre, öğretmen adaylarına göre eğitim-öğretim sürecinde öğretmenlerin sergiledikleri etik dışı davranışlar “haksızlık”, “sorumsuzluk”, “hakaret”, “ayrımcılık”, “ders düzenini bozma” ve “öğrencilerle ilgilenmeme” olarak belirlenmiştir.

Bilimsel araştırmalarda etik sorunlar nelerdir?

○ Telif hakkı sorunları, ○ Disiplinsiz araştırma, ○ İcat, ○ Birden fazla yayın veya ayrı yayınlar, ○ İnsan ve hayvan etiğine saygısızlık, ○ Taraflı kaynak seçimi ve ○ Taraflı yayın.

Bilimsel etikte hangi durum kabul edilemez?

Bilimsel aldatmacanın iki biçimi vardır ve her ikisi de eşit derecede tehlikeli ve etik açıdan kabul edilemezdir [1-2]: Bilimsel ihmal/özensiz araştırma.

Bilimsel etik nedir 5. sınıf?

Bilimsel etik nedir? Bilimsel etik, bir bilim insanının araştırmasında kullanması gereken yöntemlerin ötesine geçmemesi ve bilimin evrensel kurallarına bağlı kalmasıdır. Bilimsel etik, evrensel bir kavramdır. Bilimsel yöntemlerin belirlediği standartlara uyulmaması deneylerin başarısız olmasına yol açar.

Bilimsel metinlerde etik dışı davranışların nedenleri nelerdir?

Bilimde etik olmayan davranışın nedenleri: ekonomik kaygılar (alınan maddi desteği kaybetme korkusu), desteklenen kurumlar tarafından hızlı yayın yapma baskısı, atama ve terfilerde yayın sayısı kriteri, kadro/pozisyonlara yetersiz kişilerin heveslenmesi, kurumda bilimsel kültür/akademik kültür eksikliği, Daha fazla makale… .

Tübitak etik kurallarına uygun olmayan davranışlar nelerdir?

h) Hakem, danışman, editör, panelist, moderatör, izleyici, muhabir ve benzeri görevlerdeki görevleri kötüye kullanmak; i) Etik ihlallerine ilişkin asılsız veya mesnetsiz iddialarda bulunmak; i) Etik ilkelerle bağdaşmayan diğer davranışlarda bulunmak.

Etik kurallara aykırı davranışlar nelerdir?

Bilimsel araştırmalarda etik olmayan davranışlar nelerdir? İntihal… Sahtecilik… Yönlendirme (aldatma)… Çoğaltma… Paylaşım (kesme)… Haksız yazarlık.

Etik davranış ilkeleri nelerdir?

Başka bir deyişle, etik, insanların bir şeyleri nasıl yapacaklarını belirlemelerine yardımcı olan rehber değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik davranış ilkeleriyle elde edilecek hedef, yolsuzluğu ve genel olarak yolsuzluğu önlemek ve hükümette ve toplumda dürüstlüğün hakim olmasını sağlamaktır.

Kamu yönetiminde etik dışı davranışlar nelerdir?

Kamu yönetiminde en sık görülen etik dışı davranışlar arasında ayrımcılık, kayırmacılık, rüşvet, sindirme, ihmal/istismar, bencillik, yolsuzluk, işkence, dalkavukluk, siyasallaştırma, taciz, kötü alışkanlıklar, zimmete para geçirme, dogmatik davranış, bağnazlık ve gereken görevi yerine getirmeme yer alır. Yetki kötüye kullanımı…

Tübitak etik kurallarına uygun olmayan davranışlar nelerdir?

h) Hakem, danışman, editör, panelist, moderatör, izleyici, muhabir ve benzeri görevlerdeki görevleri kötüye kullanmak; i) Etik ihlallerine ilişkin asılsız veya mesnetsiz iddialarda bulunmak; i) Etik ilkelerle bağdaşmayan diğer davranışlarda bulunmak.

Bilimsel etikte hangi durum kabul edilemez?

Bilimsel aldatmacanın iki biçimi vardır ve her ikisi de eşit derecede tehlikeli ve etik açıdan kabul edilemezdir [1-2]: Bilimsel ihmal/özensiz araştırma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir