Hangi davalar İstinaf’a gitmez?
500 günden az para cezası gerektiren suçlar için “beraat hükümleri”. Bu hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-b). Özel kanunlardaki kesin hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-c).
Hangi durumlarda İstinafa gidilemez?
15.000 TL ve altındaki adli para cezalarına ilişkin mahkûmiyet kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz (CMK m. 31).
Her karar İstinaf’a gider mi?
İlk derece mahkemelerinin kararlarına karşı, ilanlarından itibaren iki hafta içinde itiraz edilmesi gerekir (Ceza Kanunu md. 345). Ancak, tüm kararlara itiraz edilebilir. Sadece: Kesin kararlar.
Hangi dosyalar İstinaf’a gider?
Yerel mahkemelerin kararlarındaki her türlü olgusal veya hukuki hatalara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Ayrıca, bölge mahkemesi temyizi incelerken, tarafların temyizlerinde yer almasa bile, kararda tespit ettiği olgusal veya hukuki hataları dikkate alır.
2024 İstinaf Kesinlik Sınırı Ne Kadar?
Temyiz sınırı 2024 Yargıda 2024 yılı temyiz sınırı 28.250 TL olarak belirlendi. Yargı miktarı ise 28.
Hangi kararlara karşı İstinaf yoluna gidilebilir?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.
İstinaf kaç ay sürer?
Temyiz başvurusunda bulunulduğunda, kararın hukuki uygunluğu yeniden değerlendirilir ve uyuşmazlığa bağlı olarak yeni bir karar verilir. İş mahkemelerinde temyiz süresi iki hafta ile sınırlıdır.
İstinaf red verirse ne olur?
Temyiz esastan reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartları karşılanmışsa ceza davasını Yüksek Mahkeme’ye götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı, temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.
Bir karar kaç kez istinaf edilir?
Temyiz, birinci derece mahkemelerin kararlarının hem olgusal hem de hukuki açıdan üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İstinaf Mahkemesi bir kararı bozarsa ne olur? İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığına karar verirse kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder.
Karara çıkmış dosya İstinaf’a gider mi?
Bir davada kesin karar verilmişse, yasal süreç, yani temyiz veya istinaf prosedürü başlar. Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, kararın infazı mümkündür.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Dosyanın İstinaf’a gittiğini nasıl anlarız?
İlk derece mahkemesinin kararına itiraz edilmesi halinde, UYAP Vatandaş Sistemi’nde dosya bilgileri sorgulandığında dosyanın durumu “İtiraz Üzerine” olarak görüntülenecektir.
İstinaf davası ne kadar sürer 2024?
Ortalama süre: Temyiz mahkemeleri, yargılama sürecini hızlandırmak için farklı zaman dilimleri uygular. Ancak genel kanı, ön incelemenin süresinin yaklaşık 2 ila 6 ay arasında değiştiğidir. Ancak bu süre, davaya ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak değişebilir.
Hangi davalar yargıtaya gitmez?
Soyağacına ilişkin davalar hariç, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarda Yargıtay kararlarına karşı Yargıtay’a başvurulamaz. Geçici koruma kararları ve ihtiyati haciz gibi ihtiyati koruma kararlarına ilişkin Yargıtay kararlarına karşı Yargıtay’a başvurulamaz.
Karara çıkmış dava İstinaf’a gider mi?
Bir davada kesin karar verilmişse, yasal süreç, yani temyiz veya istinaf prosedürü başlar. Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, kararın infazı mümkündür.
Hangi mahkeme kararları kesindir?
Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay’ın davalar arasında bağlantı olup olmadığına ilişkin kararları kesindir. Danıştay ve Bölge İdare Mahkemesi’nin görev ve yetki uyuşmazlıklarına ilişkin kararları kesindir. Danıştay ve Bölge İdare Mahkemesi’nin yetkili kişilerin atanmasına ilişkin kararları kesindir.
Daha önce Yargıtay’a giden dosya İstinaf’a gider mi?
İstinaf incelemesi ve hükmün iptali Yargıtay Ceza Dairesi istinaf üzerine verilen hükmü bozarsa, hüküm hâlâ kesinleşmez. İlk derece mahkemesinin veya istinaf mahkemesinin kararı istinaf üzerine Yargıtay tarafından bozulursa, dosya istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine iade edilir.